O nowym smaku, o Janowiaku

Tylko w Wiosce Artystycznej Janowo można kupić wypiek zwany Janowiakiem. Jest to rodzaj palucha z ciasta z dodatkiem sera i pieczarek. O smakołyku opowie nam pan Adam Piotrowski, współtwórca przekąski.

– Skąd pomysł na taki przysmak?
Adam Piotrowski: Na początku planowaliśmy otworzyć pizzerię. Niestety, plany się zmieniły, lecz pan Jacek Sut już zrobił kurs na pizzermana. Trzeba było wykorzystać tę wiedzę i w taki sposób powstał Janowiak.
Co stanęło na drodze do otwarcia pizzerii?
A.P.: Okazało się że w lokalu, który miał tą pizzerią zostać, nie dało się zainstalować pieca do pizzy.
–  I zdecydowaliście się na Janowiaka?
A.P.: Zmieniliśmy kształt i składniki pizzy tak, żeby można było go piec w naszych warunkach.
– Czy na cenę Janowiaka wpłynęła inflacja?
A. P.: Od początku ustaliśmy, że będzie kosztował 15 złotych.
–  A jak robione jest ciasto?
A. P.: Jest to ciasto takie jak na pizzę, robione z włoskiej mąki Quaglia Petra. Sprowadzamy ją prosto z półwyspu Apenińskiego.
– A inne składniki?
A. P.: Ser jest włoski, pieczarki polskie.
–  Z tego co widzę, można poprosić o dodanie sosu pomidorowego. Jak on powstaje?
A. P.: Jest to pulpa pomidorowa z delikatnymi przyprawami, między innymi z oregano.
Brzmi pysznie.
A. P.: Smacznego!

Wygląd Janowiaka