Dlaczego dwa kartacze są lepsze od jednego?
Kartacze. Dlaczego właśnie dwa są lepsze od jednego? Myślę, że to pytanie nie nurtuje zbyt wielu osób, które miały okazje skosztować choć jednego. Jest to danie regionalne bardzo popularne w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty lub kolisty produkt składający się wewnątrz z mięsa mielonego, które jest przyprawiane najczęściej czosnkiem, a na zewnątrz z masy ziemniaczanej. Co jest w nich takiego wyjątkowego?Na pewno to, że kojarzą się z domowymi obiadkami. Może przypominamy sobie wtedy o naszej prababci gotującej te pyszności?
Możemy nawet spotkać je w barach letnich kurortów tam również cieszą się wielkim zainteresowaniem. Pyszne cieplutkie idealne danie obiadowe, którym można się nieźle najeść. Kiedy spróbujemy jednego nie możemy się oprzeć pokusie i po prostu musimy zjeść jeszcze drugiego. Kartacze urzekły mieszkańców Litwy. Nie jest to powód do zdziwienia myślę, że wiele osób kocha je za ich prostotę. Smak .który na pewno przypomina dzieciństwo wielu osobą. Jest to bardzo ciekawe danie, którego kształt jest niespotykany. Jest on bardzo delikatny i przypomina ogromną kluskę. Wszyscy, którzy dzisiaj jedli kartacze byli zachwyceni!
Więc dwa kartacze są lepsze od jednego dlatego,że jeśli zjesz jednego nie oprzesz się drugiemu!
Majka Maciejewska